“THE WORLD OF MINE 2” ADALAH KESINAMBUNGAN DARI “THE WORLD OF MINE” (http://mmasreena78.blogspot.com/) YANG PERTAMA... MEMAPARKAN SEBAHAGIAN DARI KISAH DAN PERJALANAN HARIAN SAYA... DI RUANGAN INI SAYA PAPARKAN KISAH SUKA DAN DUKA HIDUP SAYA... SEMUA KENANGAN SAYA LAKARKAN DI SINI SEBAGAI RUANGAN PALING RAPAT DENGAN SAYA.. ANDAINYA TIADA LAGI TITIPAN DI SINI... MAKA.. BERAKHIRLAH PERJALANAN HIDUP SAYA... SEGALANYA DI SINI...

LIFE ~ LOVE ~ LAUGH

~ VISIT ME ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

.: FOLLOWERS :.

Monday, 31 January 2011

Sunday, 30 January 2011

My Little SUNDAY..

Sebenarnya.... Hati saya hanya tinggal separuh... dan esok lusa mungkin akan hilang suku lagi... dan seterusnya... suku lagi... Sehinggalah saya tak mempunyai apa2... Maknanya hati saya akan menjadi kosong kan??? Tapi... Saya tak mahu hati saya rapuh.. Sekalipun ianya sedang berlaku... Malah hakikatnya... Saya seorang manusia yang kuat... Saya yakin... Saya adalah seorang manusia yang kuat.... Dan adakalanya lebih kuat dari orang2 di sekeliling saya...
.
Membicarakan soal kekuatan ni... Kalau saya tak kuat... Pasti saya tak leh lagi berdiri sehingga hari ni... Walaupun kaki kadang2 gelong... Skru tercabut sana sini... Tapi kalau pasang elok2 balik... letak skru balik.. Kunci kuat2... atau terus guna paku.. Ianya akan kuatkan walaupun tak pasti bertahan lama mana... Tak gitu???
.
Teringat dulu... Saya kagum dengan kawan2 saya... Yang saiz badannya lebih kecik jika dibandingkan dengan saya... Kerja di KOLUMPO... Drive balik pi mai pi mai KL-AS-KL... Sorang2... Amat kagum kan?? Untuk orang kampung seperti saya... Perempuan lak tu... Yang dibesarkan di UTARA ni... Mestilah kagum dari jauh... Tapi.. sebenarnya... Jika diselidik.. Itu adalah tuntutan hidup.. Bila kita kena hadapi... Dan tiada sesiapa untuk membantu kita... Kita akan terpaksa hadapinya jugak sekalipun payah... Jadi.... Sekalipun.. saya dipandang tak mempunyai sesiapa untuk menemani saya... Tapi... jika difikir dari sudut positifnya.. Sememangnya saya amat beruntung... Sebab... Diberikan peluang untuk berfikir... dan melakukan sendiri tanpa bantuan orang lain... Hebat kan saya??.... Dan teringat masa 1st semester... Time final exam masa study masters dulu... Saya habis exam kol 6... 630pm... saya kuar dari UiTM Puncak Perdana, Shah Alam... Drive sensorang... Sampai di Tapah.. Isi minyak... Drive non-stop sampai ke tol Gurun... Stop untuk pi toilet ja... Tak sampai 10 minit.. Dan drive balik ke AS dan sampai tepat 1045pm... Sekalipun... Time tu... Saya terlalu mengantuk... Mana letih lagi dengan baru lepas menjawab soalan peksa... Dan tido yang memang kurang cukup... Bila difikirkan lagi... Tidakkah saya dianggap paling beruntung jika diberi peluang untuk melakukan hal2 seumpama ini.. Mungkin... Ini adalah kebiasaan bagi orang lain... Tapi... Saya kadang2 mengagumi diri saya... Jika nak dibandingkan dengan rakan2 terdekat saya.. Keberanian saya adakalanya melebihi mereka... Alhamdulillah......
.
Sekarang.... Saya melakukan banyak keje dalam 1 hari... Adakalanya... Saya terfikir semula... Tak pernah saya rasa saya akan melakukan sedemikian... Ape2 pun... Saya tau... Pasti yang menanti di hadapan saya... Akan membuatkan saya akan lebih tersenyum dalam kepuasan... Walaupun... masanya saya tidak pasti bila akan bertamu dalam hidup saya....
.
Lately ni... Saya merasakan... Berdiam adalah lebih baik dari berbicara... Membuat tugasan saya dengan seadanya.... Adalah satu jalan yang terbaik untuk memulakan langkah saya.... Hidup ni... kalau ketawa lebih pun... Kadang2 melalaikan... right??? Mungkin lepas saya terhantuk baru2 ni.. Baru saya tersedar... Betapa saya dalam kerugian sejak kebelakangan ni... Membina dunia sendiri adalah lebih baik daripada hidup bermuka2... Dan sekalipun tidak ketara... Saya sudah mampu tersenyum... dan terus tersenyum..... Biar apa pun orang cakap... janji saya selesa dengan hidup saya.... InsyaALLAH... Amin............... Paling penting... Walaupun tidak sekuat orang lain... Saya masih lagi mempunyai insan yang menyayangi seadanya saya....
.
Hakikatnya...... Saya ingin menempa nama dalam dunia yang saya kejar... Kalau saya tak berusaha sekarang... Mana mungkin saya akan memiliki hasilnya... Semuanya perlu bermula dari sekarang kan????
.
Andai telah ditakdirkan-NYA saya tak sihat... Tapi.. Ada orang yang sihat pun mati dulu kan?? Jadi... kenapa nak ditangisi ketentuan itu??? Tak larat tido dan berehat... Kalau larat... berjalanlah... dan cuba berlari dan terus lari... Kalau jatuh?? Kalau jatuh bangunlah.. Kalau luka.. Boh ubat.... Ngeeeeeeeeee........... Lawak senyum kambing.... :P Kalau jatuh pengsan tengah jalan... AMBULANs kan ada... Ninoninoninoninonino.... :-) .... Kita tinggal di Malaysia kan?? pasti ada yang menghulurkan bantuan....
.
P/S : Semuanya kita yang cipta sendiri dan semua tu datang dari kehendak kita... Dan bukanlah payah untuk mengukir senyuman dan membahagiakan diri sendiri..... Syabas DEAR!!!! (for myself)....

Saturday, 29 January 2011

Menyambut IKHMAL Balik??? Daklah... Saja MAK Belanjer...



Menu petang... Mak belanja... After ambik Ikhmal kat bus station... Minggu ni Ikhmal cuti seminggu... Sempena raya cina sama.... Selalu dia balik hari Jumaat... Tapi sebab sem ni kelas dia sampai petang so... terpaksa balik lewat sikit... Dan kakaknya tidak mahu mengambilnya pulang.. Dan terpaksa belajar pulang sendiri... Anak lelaki tak boleh dimanja2 sangat kan?? Lagipun... Keluarga aku bukannya senang... Nak menanggung kos pergi dan pulang bukannya murah kan?? So.... kena belajar berdikarilah... Oh yer... Semua akaun mak.... Mak yang belanja... @ Restoran MIKAMAL.... Anak Bukit.... Jemput makan.........

Friday, 28 January 2011

NEW Job Actually... But JUST ONLY Part Time!!

Yang sempat siapkan sehingga petang tadi...
.

Siti & Me!!!
.


Hari ni... Hari kedua aku datang sini... Kali pertama hanya untuk melihat building ni.. Dan kali kedua... Untuk tunggu barang dan masukkan barang2 dalam ofis baru ni... Nama yang sempat aku tengok kat pintu lama yang diambik dari ofis terdahulu ialah... INDAH PESAKA AGENCY... Lain2 servisnya... Tak sempat aku nak baca... Sebab... Macam2 perkara lagi yang lebih penting untuk aku fikirkan hari ni... dan sepanjang hari ni....
.



Ofis yang mulanya kosong... Keje aku dan Siti... tolong apa yang termampu... Penat sikitlah sebab... Semuanya kena lakukan sendiri... Tapi so far... Majikan kami sangat sporting.. Walaupun kadang2 agak scary dengan sikap acuh tak acuh dia... Apa2 pun.. Hopefully... Semuanya hanyalah bersifat sementara je lah....
.


Occay... Ini bos aku... En. Ishak namanya... Tak kenal sangat... Cuma trademark yang aku leh story kat sini ialah... Pemurah dengan sifat belanja makan... Jadi... Payahlah nak diet lepas ni... Asyik makan ja.... Makan dan makan.... Huhuhu... But lately ni... Kesihatan aku sering terganggu... Dan macam2 yang jadi... Apa2 pun.. Moga diberi peluang yang lebih baik untuk diberikan kesempatan untuk membalas budi insan2 sekeliling.... InsyaALLAH...
.




Tak banyak yang sempat siapkan... Tapi... Inilah yang sempat kami settlekan sebelum pulang petang tadi... Alhamdulillah... Walaupun aku lebih bersifat tak banyak membantu... Tapi sekurang2nya... Hari ni aku belajar sesuatu yang baru... Doakan aku dimurahkan rezeki... Untuk hari ni.. dan hari2 yang akan datang.... Amin...

Thursday, 27 January 2011

Kadang-Kadang Terasa DUNIA Ini TAK ADIL Untuk Saya...

Tajuk entry di atas... adalah tajuk yang tak elok untuk aku publishedkan.. Tapi REALITI dan HAKIKATnya apa yang bermain-main dalam fikiran aku memang macam tu... Nak ceriakan emosi... sungguh tiada tempat langsung untuk ini... Lately ni aku perasan... something wrong yang berlaku.... Macam pelik... Tapi aku buat tak tau dan menjalani life seadanya... Rupa2nya... Makin dikaji... Makin pelik... Bercakap... Tapi... Agak berlainan sekali... Tapi mungkin pengaruh rakan sebaya or persekitaran sama... Apa2 pun... Aku sebenarnya tiada apa2... Cuma terperasan dari pautan2 tertentu sahaja... Hmm... Patutlah...
.
Manusia... Kenapa perlu ada gap2... Pangkat dan jawatan... Memainkan peranan penting ka untuk kita memBONGKAKkan diri kita??? Atau sendiri-sendiri yang berperasaan macam tu... Uishh... Aku sungguh tak selesa... Kalau sekalipun ingin membalas dendam... Apa yang aku buat kat dia... Atau apa cerita yang sampai ke telinga dia.. U can ask me.... Aku tak kisah pun... But jangan dok buat tak tentu hala dan post macam2.. Aku tak suka macam tu... :'(... Hmm... lantaklah... Bukan aku ada kepentingan sangat pun... Tak deal mana2 pun... Sebab... Aku tau... nasib dan rezeki orang mana sama... Adakalanya kita dalam kategori HIGH EXPECTATION... dan adakalanya... kita dikategorikan dalam golongan yang BIASA2... Dan adakalanya... Kita jatuh terjelepuk terus.... Sakit... dan lambat sikitlah untuk bangun ke tempat asalnya... But... Sometimes i feel that... Dunia ini kurang adil buat aku... Walaupun... Tak sepatutnya ayat2 ni kuar dari mulut aku.. That's why aku tau yang aku bukanlah baik dan agung sangat... Macam dia... Mungkin time ni... Namanya sedang dijulang-julang.. Cukuplah kalau aku hanya simpan dan tak memperkatakan apa yang diperkatakan oleh orang lain pada dirinya... Itu sudah cukup dan amat memadai... Kan??
.
Hari ni... Minggu ni.... Roda jam tu kan.. Rasa macam berputar sangat perlahan.... Terlalu slow.. Sampai... Malas nak tunggu... Nak pusing mana2 pun tak tau walaupun dalam keriuhan kawan2... Naper yer?? Tak kan lah kesan dari demam aku hari tu... Pagi tadi... Rasa tangan dan pergelangan tangan aku dah ok... Tapi... Ni jadi pulak... Kesan dari tido petang tadi agaknya... Lately ni suka sangat tido petang... Aku penat minda agaknya ni... Bila hati rasa macam tak seronok... Keje apa pun tak leh nak buat... Nak feel very happy pun bukan dalam lingkungan my mode... Muehehehehe... Tragis dan sedisss sekalissss.....
.
Eh... Awat dengan dia??? Tak kena tang mana?? Ayoyo... Aku dok fikir lagi ni... tak leh jadi lah... Geram plus tak puas hati... Tapi... Sebenarnya... Aku perlu cakap... Eh.. Apa aku kesah??? Suka hatilah nak jadi apa pun... Bukan mendatang untung pun kat aku... But i feel so bad.... So sad.... Macam mana nak happykan hati?? Macam mana nak ceriakan hidup ni?? Macam mana nak create satu cite yang setiap harinya sentiasa ceria??? Ya ALLAH... Bantu aku.... Bantu aku untuk menjadi diri sendiri yang hakikatnya lebih kuat... Dan bantu aku untuk menjalani rutin harian dengan mode yang tenang.... Amin....
.

Thursday... The DAY To REMEMBER...


Hari ni... Tak kuar makan... Kat ofis... Kirim je kat Kak Min... Dia pi ke Pasar Tani hari ni... Sebab keje masuk petang kol 1030... Jadi... Kirim jerlah... Odw Kak Min nak mai lebry.. Makan benda yang simple but too overload dan amat kekenyangan... Makan MOI jer yang serba serbi ada... Dan leh muntah kuaq moi hari ni... Kekekeke....
.
Kamera henpon ni... Sometimes jadi over sharp sangat... Dan adakalanya jadi bluring2... Amat tak suka... But gagah jugaklah nak snap... Oh yer... Malam tadi pening2... Banyak perkara nak kena fikir... Meskipun rezeki aku agak murah sikit... Tapi... Tak semua perkara... Masih mengharapkan satu keajaiban berlaku lagi dalam hidup ni... So, cuti ni... Harap2 dapat rehatkan minda sebaik mungkin...
.
Tengok status adik kat FB tadi... Esok dia nak balik mai sini... Heheh... Best2... Walaupun kadang2 geram pasai asyik tido atas sofa.. Tak larat nak larang... But... Rumah kami kembali terisi... Hujung minggu Sabtu ni maybe ada plan dengan member2 ofis... Nak join... Sebab... Bosan dok sensorang... Yaa.. I have to... Esok.. try to finished all the assignment yang tak banyak lagi dah.. So, Sabtu ni... enjoy... InsyaALLAH...
.
Ok... Nak mula keje dah... Banyak lagi yang nak kena settle kan.... Just DO IT!!!
.

Wednesday, 26 January 2011

Sungguh-Sungguh Saya BOSAN Hari Nie...

Sebenarnya... Bukan tak de kerja nak buat... Bukan tak leh buat perkara2 yang lebih berfaedah... Tapi... Paling nyata... Keinginan untuk melakukan keje pada hari ni.. Tidak terasa... Langsung tidak rasa ada keinginan untuk tu....
.
Ingin memberikan AWARD kepada diri sendiri.. Namun... Tidak BERKEMAMPUAN... Heheheh.... Membuat blogwalking... Berjalan-jalan meninjau dan mencuci mata melihat handbag... cadar2... Percutian2... Tetapi JIWA masih terasa kosong... Mungkin... Rindukan sesuatu... Atau.. Mungkin juga terasa diri ingin membuat peralihan...... Ingin berpijak di dalam suatu suasana yang baru... Mungkin jugak... HATI ni telah TIADA di sini... Amat sedey sekali.... :'(
.
Masih terfikir hal2 semalam... Kesian... Ntah... Tapi kesian... K lah.. saja tak nak fikir lagi... Berkecamuk!!!!... Lapaq!!!!!!

Tuesday, 25 January 2011

CHIT CHAT Murni...

Sebetulnya.... Gambar di atas tiada kena mengena dengan entry ni.. Sekadar hiasan jer... Sebab tak de gambar nak letak... Tapi tak cantik kalau umah kosong dan tak de hiasan apa2... Pompuan tetap pompuan kan??? Ngeeee...
.
Tangan aku... Masih sakit... Dok ingat2 balik... Sama ada salah tido ke... atau terhimpit dengan badan aku yang berat ni ke... Tapi.. fikir2 lagi... Maybe jugak sebab kesan ANTIBIOTIK yang aku ambik 2-3 hari ni... Mustahil kan?? Mana kengkawan aku yang bergelar doktot?? Kalau terbaca entry ni... Habaq mai sat... Betoi ka??? Ngeh3x...
.
JUMAAT dan SABTU baru2 ni... memang cuti.... Tapi... Masa sabtu tu dah mula rasa badan sakit2.... Paginya... Gigi berdarah.... Tengah harinya.... Hidung lak berdarah... Dah lama tak rasa macam tu... Dulu masa muda belia adalah... Panas kot.... Dan malam tu... tekak dah mula sakit2... Aku kan tak de tonsil... Sekali sakit... suluh dengan lampu henpon E72 aku yang terang benderang kat kerongkong depan cermin tu... Tengok2 todiaaaa.... Ulser mengelilingi tekak.. Mak aaaaiii... Sakit weh... Mulalah air mata turun... Aku kan kadang2 kememeh... Manja sangat lah konon....
.
Ahad tu.. semangatlah bangun awai2 pagi... Bukan apa... pasai... Baju KOPORAT aku tak iron lagi.. Aku kan bab2 iron ni sangat teliti... Menyampah gak kadang2 ada perangai macam ni... Pasai lembab... Kalau tak ada line tajam tepi baju tu... Aku dok iron dan percik air situlah... Hahaha.... But lembab aku ni.. Orang leh iron 5 minit.. Aku kadang2 kat 1/2 jam.... Dan... pegang baju nak iron ja... Badan mulalah rasa seram sejuk.. Tekak pula... nak telan air liur pun.. MasyaALLAH sakit gila... Magiknya... tak batuk.... kekekek.... Bagus2....
.
At last... fikir punya fikir... Aku mengambil keputusan nak cuti or mc ja... kalau tak teruk sangat ambik cuti rehat ja... Then sambung ZZZzzzzzzZZzzzz balik lahhhh.... Kol 9 pagi... bangun... mandi... siap2 tanpa cakap banyak terus pi klinik... Tau dak pasepa?? Pasai aku tak tahan sangat lah... Kepala mula pusing2... Badan mula sakit2... Demam apa macam ni.... Badan tak panas pun kalau pegang dari luar... Then... lepas register semua bagai... ambik nomot.. tunggu turn... ramailah pulak.. Semua orang mai berteman.. Aku as usual lah... Sorang2 jerlah.. Selagi leh drive kan?? Masa jumpe doc.. Doc tanya... Murni demam ka?? Dia bukan kenai aku pun... Tengok dari nama kat kad tu ja.. Aku cepat2 jawab dengan suara yang payah... Pasai sakit tekak kan.. Aku jawablah... Dak... Saya sakit tekak jer... Then doc tu pun checklah... Hmmm... Panas ni... Suhu pun dah 38'C... heme.... Pastu check tekak... Ohhh teruk ni... Aku pun diam ja la... Tak larat nak cakap dah... Lepas check dan sembang sikit2.. dia bagi aku MC 2 hari... So... sambung cutilah.... Lepas ambik ubat semua... Balik... Rehat2... Pekena ubat mana patut.. Dan bermulalah episod tido seharian sampai tak ingat dunia.... Bangun pun hari dah beransur malam.... Sungguh nyenyak... Walaupun berkali-kali bangun ke toilet... Bangun.. tido... Bangun... tido....
.
Dan.. Hari ni... Aku dah mula keja.... Suasana keje... As usual.... Macam biasalah... Paling penting.. ikan2 guppy aku selamat lagi walaupun berpuasa selama 4 hari... Hehehehe... Ntah... Hari ni... macam slow ja... Harap2 cepatlah aku mulakan tugas baru aku ni... Walaupun aku tau penat... Tapi... Demi masa depan... Aku akan terus melangkah jugak....... Cewah ayat....
.
K lah... Tak larat menaip dan mematuk2 keyboard lappy aku dah.... Ngantukssssssss... Nite.... Daaaaa... :)

Monday, 24 January 2011

Penyeri dan Pembuat BISING... Tapi Sangat HAPPY!!!










Inilah MODEL D90 Saya!!!

Comel dak model Nikon D90 saya??? Comel kan?? Macam MIMI dia laa kan?? Wakakaka... Tengok la sapa cikgu yang dok ajaq anak dia posing ni... Ngeee..... Tapi adakalanya sengeh... Adakalanya majuk panjang... Heheheheh.... But she is so cute right???
.