“THE WORLD OF MINE 2” ADALAH KESINAMBUNGAN DARI “THE WORLD OF MINE” (http://mmasreena78.blogspot.com/) YANG PERTAMA... MEMAPARKAN SEBAHAGIAN DARI KISAH DAN PERJALANAN HARIAN SAYA... DI RUANGAN INI SAYA PAPARKAN KISAH SUKA DAN DUKA HIDUP SAYA... SEMUA KENANGAN SAYA LAKARKAN DI SINI SEBAGAI RUANGAN PALING RAPAT DENGAN SAYA.. ANDAINYA TIADA LAGI TITIPAN DI SINI... MAKA.. BERAKHIRLAH PERJALANAN HIDUP SAYA... SEGALANYA DI SINI...

LIFE ~ LOVE ~ LAUGH

~ VISIT ME ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

.: FOLLOWERS :.

Monday, 23 January 2017

LELAKI Teragung

Wah!!
Untuk kali ke 3 selama 3 tahun berturut2 Cik Dayang kita ni menjuarai Vokal Terbaik... Tahniah dear... Memang patut jadi milik dia pun..... Kan..........

Siapakah Lelaki Teragung dalam life readers? Me? Sure lah my dad... Rindunya kat arwah ayah.... Al-Fatihah...

Hari ni alahan lagi... Makan dak pun... Tak de selera... Kalau selalu macam ni leh kuruih kot no.. Kahkahkah.... Mimpi jaa laaa.... 

Yang sebenaqnya.. Faktor osia.. Dah toooaaa.....


Ok... Cik BLOGGER tak bopa nak sehat hari ni... Kepala weng2... Tangan sejuk gedi.... Tapi bukan nak demam kot... Boleh drive mai ofis lagi kira ok laa ni kan? 

Babai2... Nanti kita sembang lagi...

Thursday, 5 January 2017

NO!!! Not Actualy A NEW Me!!!

Bismillahirahmanirrahim!!!

Today, dah tamat 1 week keje di awal tahun baru... Even baru 5 hari bekerja, kerja dah bersusun2 ikut schedule.. Wah.. Wah... Effective nampak!! Haha!!

MALAS sebenarnya nak balik... Serupa malas jugak bila nak mandi dan besiap2 mai gheja... Hari ni, mulanya plan nak pi erobik... zumba... but at last, matikan plan gitu jer.. See... Tak consistent kan? Tu laa... Pasai tu laaaa...


Hari ni plan nak kemas2 unit... Staff kat unit tongkoih lomoih make up bilik semua.... Bilik saya? Masha Allah.... Tak de istilah nak tukaq2 alas meja ka apa ka... Semua tak macam selalunya di tahun baru setiap kali tahun bertukar tu...

A new me? Tak de lah... Tak de makna pun aih.. Macam ni ja laa setiap tahun... Tapi bila meningkat umoq ni ada pro n kon laa... Need to explain? Tak payah laa kot...

Ambik masa sebab malas nak balik awai ja ni... Kol 330 setiap hari Khamis tapi kalau balik time ni pun... Lena ja kat umah... Tak buat apa2 pun, so better lepak jap kat ofis kan?

Kalau rajin, kemaih bilik, kalau malaih.... Buat blogwalking... Sambil2 tunggu masa yang sesuai nak balik.. Hukhuk....

Ok daaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

Sunday, 1 January 2017

HELLO Year 2017 ~ Any GOOD News?

Alhamdulillah............
Syukur sebab setahun lagi dapat di pertemukan dalam versi dan azam baru.. Tahun baru... Permulaan hidup yang baru... Walaupun baju masih baju lama... Tu maknanya petanda baik... Tak pun.. Petanda masih stabil bila dapat menyarungkan baju lama di badan kan? Kalau ketat sikit2 ataupun tak longgar macam dulu, tu maknanya tumbesaran badan semakin baik laa kot... Kikikiki...... Pandai makcik bela badan kan?

Hari ni.... 01/01/2017... Buat masa sekarang untuk tahun ni.. Belum ada planning lagi nak melancong ke luar negara... Tak macam last year, sebab last year ticket dah booking awal2... So, untuk tahun ni rasanya sesi melancong ke luar negara tengok pada keadaan semasa... Ada rezeki lebih Inshaa Allah.. Kalau tak de, kita pusing dalam negara pun sudah memadai.. Kan?







































 
Semalam... Hari terakhir untuk tahun 2016, Sempat bangun awai.. Workout for 2 1/2 hours.. Lama tak workout... Angin dalam badan pun lama dah tak keluaq... Lega... Walaupun hari ni kesannya sakit abeh peha2.. Tapi kuatlah jugak after telan panadol extra 2 bijik malam tadi.. Even kol 3 am baru lena... Tapi, pagi ni mai ofis.. Ok lah jugak.. Still boleh panjat anak tangga lagi.. Alhamdulillah....

Hari ni, saya tiada semangat luar biasa... Semangat biasa2 ja... Azam pun tak de... Kata nak kurus, tak penah kurus... Nak rajin... Dak pun.... Tapi apa2 pun nak buat yang terbaik dari sebelum2 ni.. Nak cantik.. Bukan di bawah kuasa kita, usaha pun tak dak.. Macam mana nak cantik... Cukuplah dengan apa yang ada ni... Yang penting, sehat... Sehat walafiat dan tak nyusahkan orang bila sakit sikit2 tu kan? Maksudnya selagi boleh drive ke klinik sendiri tu, still dianggap tak nyusahkan rang lagi laa.. Inshaa Allah......

Year 2016? Kalau nak diimbas kembali... Tak de yang special... Kejayaan? Tak lah nampak sangat, kecuali dapat baiki rumah sikit2 untuk mak... Tu pun saya kongsi dengan adik... Walaupun tak banyak perubahan, tapi kami spend about 50k jugak... Alhamdulillah.... Dan year 2016, jugak pada pandangan mata umum, saya maybe berjaya hindarkan dari gatai tangan pi call/sms/WA orang tu.. Even, everyday tak penah lupa sikit pun... Hahahaha... Dan 2016 jugak ada seseorang hadir dalam hidup, tapi mungkin tiada keserasian, dan akhirnya kami biasa-biasa ja... Dan, sebenarnya saya penat kot untuk menyerahkan hati dan perasaan saya... 

Ya, memang saya tua dah... Tapi macam cikgu erobik saya kata.. Mana ada manusia yang tak dak masalah... Tapi kena teruskan life as usual... Happykan diri, dan inshaa allah... Semuanya akan rasa lapang dan dapat hepikan diri kita.. Saya mengiyakan semua tu sebab memang ada kebenarannya.. Kita yang control our life actually.. But, nobody knows what happened and nobody knows how hard we try too settle it without helper... Bukan kita nakl orang yang menolong, tapi fitrah manusia.. Nak ada teman... Hidup bukan sesuatu yang mudah untuk diaturkan... Saya bertuah, sebab Allah bagi peluang untuk survive life sendiri tanpa bantuan sapa2... Cuba selesaikan sendiri... Dan sebab tu kadang2 termeroyan sendiri.. Hahahahaha.........

Ok, hari ni anak baru masuk skolah... Nak kongsi gambaq2 sikit di hari pertama pendaftaran persekolahan dia... Teringin nak pi daftar sekolah anak2... Nak ambik cuti macam orang lain register anak2... Tapi Allah belum bagi peluang lagi... Alhamdulillah, dapat tumpang belikan buku, stationary, perkakasan sekolah yang lain... Tu dah membuatkan Maklong gembira sayang.... Dah 5 tahun dah anak manja Maklong ni... Dari kecik dok lena, peluk maklong dan macam2 lagi... Dan kali ni, dah nak masuk sekolah... How time flies right? Moga menjadi anak yang baik.... Membesar dengan sihat dan bijak... Amin......









Ok2.. Nanti sambung cite lagi.. Nak buat dan kemaskinikan hal berkaitan dengan kerjaya dan periuk nasik plak ni... Masuk tahun baru ni, banyak benda nak kena update... Ok daaaaa... Tima kasihlah sebab sudi mengadap baca apa yang patut... Babai..............

Wednesday, 14 December 2016

Nakainya Si Adik !!!

Anak2 dah semakin membesaq... Adek lebih besaq dari kakaknya... Sat ja dia ligan kakak dia... Lumrah... Adek selalu besaq dan garang dari kakak.. Kannnn....

Moga kakak menjadi kakak yang baik.. Dan adek pula dengaq cakap kakak... Hehehe.... Ok... Nak simpankan kenangan dalam ni... Mudah2an time dah tua2 nanti ada jugak perkara yang boleh diingat dan dikenang-kenang... Amin..... 

Rindu aihh kat hampa... Walaupun time hampa ada.. Rasa macam nak pitam pun ada jugak... Hahaha.... 


Dengan BFF !!!

"Ya ALLAH, berikan aku hati yang jernih, agar aku selalu bersyukur dengan kekurangan yang aku miliki dan agar aku selalu merasa cukup dengan segala kekuranganku.. Aamiin...."

Kisah sempena hari sambutan Maulidur rasul.... Kak Yan dan Has berkunjung ke umah... Kami lunch sama-sama tapi tak sempat nak snap menu kami hari tu... Tak pe, next time kami gather2 lagi naaa.... Our Chef, mestilah my mom... Diiringi dengan bekalan yang Has dan kak Yan bawak... Has buat agar2 lumut pandan tu... Dan Kak Yan buat kek orange yang sangat sedap... Saya ja yang paling pandai makan sahaja... Kekeke... 

Ok di lain masa kita bicara lagi ya.... 


Sunday, 4 December 2016

New CHAPTER New LIFE

As salam wbt....
Dah December rupanya.. Means sepanjang November 2016 saya tak update pun blog ni!! Bz sangat!! Lagipun... Bukannya tak de cerita... Bukannya tak leh nak selit2 masa tu.... Tapi setiap kali rajin dan teringat... Malas nak on lappy... Setiap kali kat ofis... Memang slalunya tak update.... Kekangan masa yang ntah apa2... Hahaha....

Every year, saya akan ke KL untuk teman adek saya sempena Perwakilan Agung UMNO a.k.a PAU... But for this year memang awal2 lagi dah tolak.. Motif? KL is nothing for me to look for... Banyak kenangan2 yang manis dah bertukar menjadi mimpi yang agak ngeri... Kota metropolitan itu sememangnya tak mendatangkan apa2 keseronokan pun bagi saya... Saya rasa stress bila kat sana... Sesak... Lemas.. Rimas... Hopefully... Rezeki saya terus bertapa di sini... Kalau sesekali tak paaaaa.... Kalau seminggu dua pun mungkin boleh kalau kena keje.. Ada penginapan.. Ada driver... Tapi kalau nak dayung life sendiri... Allahuakhbar.... Mohon tak nak!!!

And, last minute kena jugak bertandang ke KL atas urusan rasmi... Kena buat 'book selection' dengan group yang boss hantaq!!! Ok lah.. Sebab semua tak payah fikir... Fikir nak select buku ja laaa... Cuma di usia2 yang semakin meningkat ni... Keceriaan dan keterujaan tak lah sama macam time muda2 dulu.... Ya ya ya... Kami ke sana seramai 7 orang naik kenderaan ofis... 5 orang officer, sorang staff kanan dan sorang driver!! Mission is complete... Selama 4 hari 3 malam... Alhamdulilllah... Stay @ Kenwingston Hotel @ area Wangsa Maju Kuala Lumpur... Tak jauh dari Wangsa Walk... Jalan kaki ja... Tapi seriosly... Kami tak p mana2 pun untuk tujuan shopping... Saya just shopping buku untuk anak2 ja... Maklumlah... Tahun depan anak dah age 5 tahun... Masuk pre-school....








Salah satu destinastion masa buat book selection tu ialah kami ke Kino @ KLCC... Tetiba teringat teman gosip... Teman berstory mory since darjah 1 lagi... So, just text habaq kata nak jumpa kat situ kalau sempat.. sempat jugak laa gosip cuma sedey sebab tak sempat plak nak lunch sesama... Sorry my dear friend... Mai pun atas urusan rasmi jabatan... Dan sempat snap pic ni untuk tatapan grup wasap geng dulu2... Tu pun as per request right?

Lepas dah settle keje kat Kino dan sebelum bergerak ke destinasi seterusnya, singgah kat Garret beli popcorn... Cite pasal popcorn? Ada jugaklaaa kisahnya dulu2... Kita letakkan dan pinggirkan ke tepi dan jauh di sudut yang paling dalam... Hahaha... Cewah!!!




Saya balik dan sampai ke Alor Setar dah malam pun pada 2/12/2016 tu... Time sampai, elok bawak masuk barang dalam umah je, hujan mulai turun... Memang negeri sebelah Utara ni diramalkan akan menerima hujan selama beberapa hari untuk peringatan amaran KUNING... Sampai je kat ofus terus call mak... Ingat nak ajak mak makan malam tapi mak pulak demam... Perut pun time tu tak laa lapar sangat sebab lunch tadi rasa macam nak terkeluar balik apa yang dimakan... Overload... Hahaha... So, sampai je kat umah.... Terus mesin baju.. Clearkan bag apa2 yang patut... Sebab 2-3 hari ni nak outstation lagi... 

Semalam, lepas bekfast kat umah... Ajak mak kuaq... Nak potong rambut... Elok ja kuaq dari umah, jiran satu lorong tu sakit... Parking keta tepi.. Singgah ziarah... Sebak pulak rasanya... Sebab orang lain still ada ayah... Tapi saya, time kami susah.. Ayah lah berhempas pulas... Bila dah time anak2 ayah dah besar, dah boleh berdikari... Ayah tak sempat pun rasa hasil kerahan keringat ayah untuk kami.... Rindunya kat ayah... Dah lama x ziarah ayah... Anak2 ayah leka.. Lupa dan terleka dengan urusan kerja seharian... Maafkan kami ayah....

So pale!!!... Sambung balik pasai isu ziarah tadi, setiap bicara yang keluaq dari mulut pakcik tu... Membuatkan saya terfikir... Seberat2 yang saya pernah alami... Berat lagi penderitaan orang lain... Betul jugak katanya... Kalau kita penat, jangan bersuara... Selagi bersuara, mengeluh... Selagi itu bertambahlah kesan itu ke atas diri kita... Hidup saya sekarang... Kadang2 kita sendiri yang create... Gembira dan sedih pada tempat yang salah adakalanya... Tiada siapa2 pun yang boleh mengibah hidup kita kecuali diri sendiri.... Belajarlah berubah, melupakan, menjadikan sesuatu yang pahit itu bersifat kemanisan dan berusahalah untuk menjadi yang lebih baik dari sebelumnya...

Tiada manusia yang tak pernah gagal... Dan tiada manusia yang tak pernah diuji... Kasih sayang? Sekurang2nya saya masih ada family... Ada anak2 untuk hiburkan hati saya... Ada kawan2 untuk berkongsi cerita... Dan ada mata pencarian dan sumber kewangan sendiri yang tak perlu nak menagih simpati kepada orang lain... Allah... Berikanlah kekuatan dan ketabahan pada hambamu yang sangat kerdil ini... Dan percayalah... Andai itulah ketentuan Allah untuk kita... Redha menerima dengan penuh tawadduk...Inshaa Allah... Allah akan buka jalan tu seluas2nya... Amin....


Panjangnya coretan pagi ni... Hasil dendam kesumat kat blog ni... Bestnya kalau slalu ada mood macam ni.. Leh upload sedia2... Ok... Nak buat skrip emcee untuk function esok petang... Bila ntah nak pencen dari jadi emcee ni agaknya... Dah tua dah... Kudrat pun kurang... Orang tengok pun tak meletop dah... Hahah.. K bai!!!