“THE WORLD OF MINE 2” ADALAH KESINAMBUNGAN DARI “THE WORLD OF MINE” (http://mmasreena78.blogspot.com/) YANG PERTAMA... MEMAPARKAN SEBAHAGIAN DARI KISAH DAN PERJALANAN HARIAN SAYA... DI RUANGAN INI SAYA PAPARKAN KISAH SUKA DAN DUKA HIDUP SAYA... SEMUA KENANGAN SAYA LAKARKAN DI SINI SEBAGAI RUANGAN PALING RAPAT DENGAN SAYA.. ANDAINYA TIADA LAGI TITIPAN DI SINI... MAKA.. BERAKHIRLAH PERJALANAN HIDUP SAYA... SEGALANYA DI SINI...

LIFE ~ LOVE ~ LAUGH

~ VISIT ME ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

.: FOLLOWERS :.

Monday, 22 October 2018

12102018 - TERENGGANU DAY 02 ~ MASJID KRISTAL Yang CANTIK

As a blogger, kalau bejalan dengan famly, dan yang jalan dengan hampa tu bukan kaki bergambaq dan menangkap gambaq macam hampa.. hampa rasa gambaq hampa ada banyak ka? Hahaha... Tapi, iklahsnya... iols tak kisah laa.. Nama pun bercuti bersama famly, so, memang nak hepikan depa pun.. Iols dah slalu berjalan dan semakin tua ni semakin hudoh rupa paraih jadi mood nak bergambaq tu tak bopa menjadi macam dulu2 dah... Boleh ka gitu??






















































































































Ok, cuaca masa kami singgah di Masjid Kristal ni macam nak hujan... So tak sempat laa nak meneroka sampai ke belakang masjid tu... Tak pa, yang penting kaki dah berpijak ke situ.. Dulu masa 1st time iols mai sini, masjid ni baru laa lagi... Segak lagi.... 

Tak lama kat sini sebab hujan lebat...  Mujur jugak sempat tembak seround dua gambaq2 kat sini.. So petang nanti lepas solat Jumaat kami plan nak mai balik ke TTI (Taman Tamadun Islam) untuk masuk tengok mounumen2 dan naik cruise.....

121020118 - TERENGGANU DAY 02 ~ Breakfast Dulu Sebelum OUTING

Tadaaaaa.............

Ala mak-mak ni, nak jimat masa plus jimat belanja, pagi ni kami bekfast ja kat homestay.. Beraih wak mai dari Kedah nu... Tak kira lagi macam2 bekalan basah nak memasak... Awai2 lagi iols dah habaq kat my mommy... Time nak balik Aloq Setaq nanti, tak mau ada yang kena bawak balik semula... Hahahah... Berat kot bonet keta.... Bawak mai dari Aloq Setaq transit kat Penang....

Plissss.... Jamu mata jaa laa noh... Time dok masak dan makan2 ni... Anak2 hepi ja mandi kolam.....














































































Sunday, 21 October 2018

11102018 - KUALA TERENGGANU DAY 01

Terfikir gak… Bukan senang nak buat 1 -1 entry ni… perlukan ketabahan.. ketekunan… tapi nak try jugak create entry.. di penghujungnya panjang berjela atau tak.. I am not sure.. menaiplah dulu….

MY INTRO
Beberapa bulan lepas memang plan nak ke Terengganu… Maybe this time kali ke 5 or 6 I am not sure jugak… Sebab Eimien dan famly dia tingin nak p sangat… so, just penuhi impian depa ja ni…. Ikhmal time ni ada kursus hal keja dia... Aton pulak after election dan BN kalah, so sekarang semua staff JASA diberhentikan so she have to moved to another job... Alhamdulillah, better work I think... Dah jadi boss kat situ dan manage staff sendiri... Walaupun still keje makan gaji... Dan sekarang berhijrah ke Langkawi... Inshaa Allah, pasti ketentuan Allah itulah yang terbaik... Ameen... Oh ya... Which country? Still in Kedah... Langkawi Island... So lepas ni kalau iols nak ke Langkawi, penginapan dan transportation jimat laa sikit... Free dah kat situ...

OUR STORY BEGIN
Kami bertolak ke Terengganu pada 11 Oktober 2018 (Khamis), naik keta Eimien... Almaklumlaa... Keta iols kecik... Anak2 koi bertambah... So, kena cari hat muat dan selesa... So pagi2 tu kami bergerak ke sana... Perjalanan 10 jam uols... Kebetulan timing agak tak bopa kena... Hujan on off sepanjang jalan... Plus dengan anak kedua dan ketiga muntah dalam keta lagi... Anak sulong masih kuat bertahan... Alahai... Loya tekak iols... Maklumlaaa... Dulu pun iols ni RATU MUNTAH jugak.....






















After long journey... Bertolak dari Jawi, Penang jam 9.00 pagi macam tu... Kami sampai di Homestay yang kami sewa jam 6 petang... Masa pi tu, singgah merata... Pi toilet laa.. Time tu jugak perut nak bergelora pun... Alahai... Malaih nak berstory... Time tu kami stop makan kat Kelantan dan meneruskan perjalanan ke Terengganu... 80% perjalanan Eimien drive... lebihan 20% iols bawak keta... Tak biasa bawak EXORA... Tapi so far, successfull laa... Syukran.......

Kami decide pada mulanya stop lunch kat Titiwangsa, cuma time sampai situ dalam jam tepat 12 tgh, perut masih boleh bertahan dan tak minta diisi... Dan dalam masa yang sama hujan pulak, jadi we decided to gerak terus dan stop kat mana2 nanti bila perut minta diisi....

Dan Destinasi lunch kami di DATARAN BUKIT BUNGA, Kelantan.....






















Kami singgah di Masjid Ulul Albab.... Besaq sungguh... Baru terperasan, kebanyakan masjid di Terengganu ni mesti ada binaan Menara yang panjang dan straihgt macam tu... Mana2 masjid di sekitar Terengganu mesti ada... Yang slalu kita nampak berbentuk kubah kan? Tapi di Terengganu kebanyakannya macam tu...



















Kenapa saya pilih homestay tu? Gugel punya gugel, tengok homestay tu besar... Selesa... Belakang umah ada swimming pool.. Boleh laa anak2 mandi manda dulu kan?? Kalau parents keletihan nak ke mana2 at least ada aktiviti untuk depa... So far, penginapan memang terbaik... Tuan umah pun bagus... Recommended laa... Kalau nak pi untuk keselesaan dan nak mudah berlari sana sini... Semi D yang besar.... Alamatnya..... Homestay di Kuala terengganu ada kolam, Lot 60887 Jalan masjid beladau selat, Kampung Beladau Selat, 20050 Kuala Terengganu, Terengganu, 012-746 2170... Tudia... Siap contact no iols bagi... Hihihihi....






































Kami rehat dulu... Malamnya ikut itinerary kami plan nak ke NR Seafood.... Sebelum ke sini memang dah set awal lagi... Dan untuk hari pertama, apa yang kami plan mostly tercapai... Ohhh penat sungguh walaupun sekadar letak bontot dalam keta ja... Hahahaha.............













































Banyak menu lagi sebenarnya yang kami order... Ada jugak yang order tapi tak kesampaian... Tapi time ni sebab kami baru 1st day kat sini... So tak delah give up sangat... Banyak hari lagi kan nak bejalan di sini... Ok jumpa lagi di next entry..... 

Saturday, 6 October 2018

Tentang HOLIDAY Planning


Actually, saya sebenaqnya cuti hari ni plan nak ambik barang kat ofis... Pagi2 awai mangket dengan semangat jam 5 am.... Cuci kain, pastu jenguk kat luar tengok2 keta iols kena block ngan Encik KEMBOSS keta Ikhmal... So, semangat down.... Nak gerak.... Alamatnya mimpi laa... Sebab semalam dia balik lewat dah tgk muvie... Hahaha....

So hari ni pun, mak keluar pi umah anak menakan dia, Aton ke KL so tinggailaa makchik mereput ni sorang2 kat umah... So sila mereput ok.... So, lepas buat keja part time tenyeh laptop... Iols memang pantang kalau laptop tu meretang, berabuk dan sewaktu dengannya ok... So, cuci laa mana2 yang patut.... So seharian hari ni berdepan dengan laptop... Maka, masa tu berlalu terlalu singkat dan ditambah dengan gosip liar bersama kengkawan skolah rendah dulu... Geng2 bijak ok... Kahkahkah....

Sambil2 tu dok baca blog orang dan apdet serta kemaskini itinerary percutian hujung minggu depan... Ehhh Bukan ujung minggu.. Khamis dah nak bercuti dah... Rabu tu nak bertolak ke destinasi dan seterusnya ke satu destinasi lagi... Hampa paham ka??? Buat2 paham jaa laa no.....

Ok... Boh gambaq dua beradik ni sebab tak dak gambaq iols hari ni... Pakai baju KELAWAQ ja seharian kat umah.... Pasai tu laa tak dak sapa berkenan... Kehkehkeh....

Ok.. Kalau rajen nanti iols akan apdet setiap hari masa percutian tu... Kali ni jadi pemegang waze ja laa maklumlaa dah senior...

Ok mak ajak makan nasik dah... Babai....

Monday, 1 October 2018

Bila PENA Telah TUMPUL...


Lamanya tak bersiaran.... Semakin malas nak menaip... Semakin tak dak idea.... Semakin buntu dan minda semakin slow dan tidak berkembang... Tudia kejam sungguh hukuman yang diberikan kepada diri sendiri... Ahaks....

Kasiannnnn.... Dok tengok hari yang lepas2 apdet bila kena pakai baju korporat... Dah tu kale pepel plak tu... Sejak ada FB, IG, nak apdet cerita dalam ni pun malas.... Dulu bila ada sebijik laptop usung sana sini sampai nak terbelah dua laptop tu... La ni bila ada lebih dari sebijik... Jeling pun tak... Yang dulu tak minat nak mengadap TV, sekarang ni... Kalau boleh TV tu nak lekat at depan muka... Nah... Ambik..... Hihihi...

Hai.... Rindu kami dak??? Kami rindu gak kat hampa semua... Tapi kami la ni tak rajin dah macam dulu... Koi lama, koi penyegan.. rugi kan? Dulu masa awai masuk tahun 2018 ni dok kata nak apdet macam dulu... pendek2 pun tak paa laa... Tapi keja menulis blog ni kadang2 renyahnya... Nak ambik gambaq.. Nak kena kecikkan size gambaq then baru leh aplod.... Kalau tak.. sampai 1 tahap adminnya akan inform yang size gambaq dalam ni besaq... sbb tu kadang2 bila kita baca blog orang tengok2 gambaq dia orang lambat keluaq... kes spdet size besaq laa tu... Maklumlaa ni kan free....

Susah kan???

Tapi kami try laa... Last 2 years kami pi Korea pun kami tak apdet sampai abeh... Tu memanjang berjalan sepanjang masa tapi tak rajen aplod lagi.. rugi wei.. Tak dak kenangan.... Kadang2 syok jugak baca cerita lama2 ni... 

Macam nampak kami bijak pun ada dulu2.. tapi ada jugak nampak kami bodoh tahap 12 tingkat dari bangunan 15 tingkat tu... hahaha... Ayat apa tak tau laa kami tulis ni...

Ok, satgi kami cari len entry2 yang best2... Ni nak test market ja ni.... Tak selesa plak tak dak mouse bila guna laptop... Laptop kami sebijik lagi soh staff masukkan OFFICE sat... Hat tu kecik sikit senang nak berangkut.....

Ok daaa......

Nanti kami mai sembang lagi naa.... Hampa mai laa baca coretan kami.... 

Monday, 28 May 2018

Salam 12 RAMADHAN 1439H

Salam 12 Ramadhan 1439H.... 

Dok tengok ejaan yang betul untuk Ramadhan ni adalah RAMADAN... Tapi sedap lagi menulis RAMADHAN... Kan? Xpe, yang penting bunyinnya sama ja....

Okeh... Nak mula buat repot MS ISO ni... Bukan BUNTU cuma agak TEPU... Hihihihiii... Ambik feel... Ambik mood dulu... Baru lepas baca YASIN.... Esok cuti WESAK DAY tapi repot ISO kena submit the following day, nak bawak balik keja kat umah macam tak syok sebab mood nak mengemas raya agak berkobar walaupun this year i tak de baju raya... Baju buat awai so pakai pun awai.. Hahahaha....


Tahun ni, Cik M x lahh over as usual macam last2 year... Tak de juadah yang dok rajen apdet macam zaman muda belia dulu... Sebabnya dah tua kot so agak bijak laa sikit... Hahaha... 

Dak laaa... Yang sebenaqnya tak rajen... La ni kemudahan banyak pun tak bopa rajen... Bulan posa tahun ni, keja dok beratoq macam2... Bila nak tengok... Kat umah pulak, malam lena awai... Sedaq2 pagi dah... Baguih jugak laa buleh lena... Kalau xleh lena pun masalah jugak kan???

Ok laaa... Just singgah sat nak jot down... Nak sambung buat report keja odit ni... 

Untuk semua kawan2 dan hat yang jenguk dalam ni... Selamat Menjalankan Ibadah PUASA ya.... Alhamdulillah... Moga gembira di samping insan2 tersayang....

Tuesday, 22 May 2018

It's My BIRTHDAY GIFT

Hai... Happy FASTING dear readers....

May is the month of celebrating my BIRTHDAY... Tahun ni... Celebrate yang tak disangka2... Ada suka duka di sebalik Mei ni... Tapi kena moved on laah kan? Memang sekarang ni tak rajin sangat nak apdet dalam BLOG ni.. Cuba2 jugak mencari kerajinan tapi selalunya jarang kunjung tiba... Macam2 flow nak kena redah... Nak bukak laptop kat umah pun... Becinta gila....

By the way, for this year.. I really appreciate my family, my staff, friends dan semua2 laaa....

Tq untuk geng lepak dulu2 yang celebrate my birthday awai 2 hari kat BLACKWOOD dan belanja cake.. Tq kat Aton n my family sponsor penginapan semalaman kat ROCKBUND FISHING CHALET @ Lumut selama 1 malam dan belanja makan, jumpa anak2... dan segalanya... Tq untuk staff sebab plan makan2 kita menjadi... Tq to sahabat SAZALINA ISMAIL for the sebijik BROWNIES cake yang sangat sedap... Tq untuk my two ladies gojes BFF yang hadiah kan akak tudung NAELOFAR sampai 4 helai... Akak dah lama pakai tudung RM10 ja hokay... Kihkihkih....

Oklah.... Untuk semua2 yang ucap, bagi hadiah dan segalanya... Tq so much... I really deeply appreciate it... Yes... I am 40... But still look young right??? Hahahaha....