“THE WORLD OF MINE 2” ADALAH KESINAMBUNGAN DARI “THE WORLD OF MINE” (http://mmasreena78.blogspot.com/) YANG PERTAMA... MEMAPARKAN SEBAHAGIAN DARI KISAH DAN PERJALANAN HARIAN SAYA... DI RUANGAN INI SAYA PAPARKAN KISAH SUKA DAN DUKA HIDUP SAYA... SEMUA KENANGAN SAYA LAKARKAN DI SINI SEBAGAI RUANGAN PALING RAPAT DENGAN SAYA.. ANDAINYA TIADA LAGI TITIPAN DI SINI... MAKA.. BERAKHIRLAH PERJALANAN HIDUP SAYA... SEGALANYA DI SINI...

LIFE ~ LOVE ~ LAUGH

~ VISIT ME ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

.: FOLLOWERS :.

Sunday, 4 December 2016

New CHAPTER New LIFE

As salam wbt....
Dah December rupanya.. Means sepanjang November 2016 saya tak update pun blog ni!! Bz sangat!! Lagipun... Bukannya tak de cerita... Bukannya tak leh nak selit2 masa tu.... Tapi setiap kali rajin dan teringat... Malas nak on lappy... Setiap kali kat ofis... Memang slalunya tak update.... Kekangan masa yang ntah apa2... Hahaha....

Every year, saya akan ke KL untuk teman adek saya sempena Perwakilan Agung UMNO a.k.a PAU... But for this year memang awal2 lagi dah tolak.. Motif? KL is nothing for me to look for... Banyak kenangan2 yang manis dah bertukar menjadi mimpi yang agak ngeri... Kota metropolitan itu sememangnya tak mendatangkan apa2 keseronokan pun bagi saya... Saya rasa stress bila kat sana... Sesak... Lemas.. Rimas... Hopefully... Rezeki saya terus bertapa di sini... Kalau sesekali tak paaaaa.... Kalau seminggu dua pun mungkin boleh kalau kena keje.. Ada penginapan.. Ada driver... Tapi kalau nak dayung life sendiri... Allahuakhbar.... Mohon tak nak!!!

And, last minute kena jugak bertandang ke KL atas urusan rasmi... Kena buat 'book selection' dengan group yang boss hantaq!!! Ok lah.. Sebab semua tak payah fikir... Fikir nak select buku ja laaa... Cuma di usia2 yang semakin meningkat ni... Keceriaan dan keterujaan tak lah sama macam time muda2 dulu.... Ya ya ya... Kami ke sana seramai 7 orang naik kenderaan ofis... 5 orang officer, sorang staff kanan dan sorang driver!! Mission is complete... Selama 4 hari 3 malam... Alhamdulilllah... Stay @ Kenwingston Hotel @ area Wangsa Maju Kuala Lumpur... Tak jauh dari Wangsa Walk... Jalan kaki ja... Tapi seriosly... Kami tak p mana2 pun untuk tujuan shopping... Saya just shopping buku untuk anak2 ja... Maklumlah... Tahun depan anak dah age 5 tahun... Masuk pre-school....








Salah satu destinastion masa buat book selection tu ialah kami ke Kino @ KLCC... Tetiba teringat teman gosip... Teman berstory mory since darjah 1 lagi... So, just text habaq kata nak jumpa kat situ kalau sempat.. sempat jugak laa gosip cuma sedey sebab tak sempat plak nak lunch sesama... Sorry my dear friend... Mai pun atas urusan rasmi jabatan... Dan sempat snap pic ni untuk tatapan grup wasap geng dulu2... Tu pun as per request right?

Lepas dah settle keje kat Kino dan sebelum bergerak ke destinasi seterusnya, singgah kat Garret beli popcorn... Cite pasal popcorn? Ada jugaklaaa kisahnya dulu2... Kita letakkan dan pinggirkan ke tepi dan jauh di sudut yang paling dalam... Hahaha... Cewah!!!




Saya balik dan sampai ke Alor Setar dah malam pun pada 2/12/2016 tu... Time sampai, elok bawak masuk barang dalam umah je, hujan mulai turun... Memang negeri sebelah Utara ni diramalkan akan menerima hujan selama beberapa hari untuk peringatan amaran KUNING... Sampai je kat ofus terus call mak... Ingat nak ajak mak makan malam tapi mak pulak demam... Perut pun time tu tak laa lapar sangat sebab lunch tadi rasa macam nak terkeluar balik apa yang dimakan... Overload... Hahaha... So, sampai je kat umah.... Terus mesin baju.. Clearkan bag apa2 yang patut... Sebab 2-3 hari ni nak outstation lagi... 

Semalam, lepas bekfast kat umah... Ajak mak kuaq... Nak potong rambut... Elok ja kuaq dari umah, jiran satu lorong tu sakit... Parking keta tepi.. Singgah ziarah... Sebak pulak rasanya... Sebab orang lain still ada ayah... Tapi saya, time kami susah.. Ayah lah berhempas pulas... Bila dah time anak2 ayah dah besar, dah boleh berdikari... Ayah tak sempat pun rasa hasil kerahan keringat ayah untuk kami.... Rindunya kat ayah... Dah lama x ziarah ayah... Anak2 ayah leka.. Lupa dan terleka dengan urusan kerja seharian... Maafkan kami ayah....

So pale!!!... Sambung balik pasai isu ziarah tadi, setiap bicara yang keluaq dari mulut pakcik tu... Membuatkan saya terfikir... Seberat2 yang saya pernah alami... Berat lagi penderitaan orang lain... Betul jugak katanya... Kalau kita penat, jangan bersuara... Selagi bersuara, mengeluh... Selagi itu bertambahlah kesan itu ke atas diri kita... Hidup saya sekarang... Kadang2 kita sendiri yang create... Gembira dan sedih pada tempat yang salah adakalanya... Tiada siapa2 pun yang boleh mengibah hidup kita kecuali diri sendiri.... Belajarlah berubah, melupakan, menjadikan sesuatu yang pahit itu bersifat kemanisan dan berusahalah untuk menjadi yang lebih baik dari sebelumnya...

Tiada manusia yang tak pernah gagal... Dan tiada manusia yang tak pernah diuji... Kasih sayang? Sekurang2nya saya masih ada family... Ada anak2 untuk hiburkan hati saya... Ada kawan2 untuk berkongsi cerita... Dan ada mata pencarian dan sumber kewangan sendiri yang tak perlu nak menagih simpati kepada orang lain... Allah... Berikanlah kekuatan dan ketabahan pada hambamu yang sangat kerdil ini... Dan percayalah... Andai itulah ketentuan Allah untuk kita... Redha menerima dengan penuh tawadduk...Inshaa Allah... Allah akan buka jalan tu seluas2nya... Amin....


Panjangnya coretan pagi ni... Hasil dendam kesumat kat blog ni... Bestnya kalau slalu ada mood macam ni.. Leh upload sedia2... Ok... Nak buat skrip emcee untuk function esok petang... Bila ntah nak pencen dari jadi emcee ni agaknya... Dah tua dah... Kudrat pun kurang... Orang tengok pun tak meletop dah... Hahah.. K bai!!!

Sunday, 30 October 2016

POKOK Gantung-Gantung???

Untuk serikan umah... Pokok ni pernah pengsan.. Tapi kembali segar.. Alhamdulillah... Moga terus hidup dan serikan laman umah..... Tq sebab bagi 3 pasu sekaligus.... :)


This Is Called THERAPHY

Hari ni.. Benar2 tak de mood nak buat keje.... Kat ofis orang dah sereyat... Orang p Shah Alam nu nak sokong bola... Kedah vs Selangor... Kalau Kedah menang malam ni, kami orang yang stay kat Kedah ni MB bagi cuti peristiwa 1 hari.. Tapi dengaq2 khabaq angin kalau tak menang pun, dapat jugak cuti.. Apa2 pun kita tunggu malam ni punya result macam mana naaa....

Weih.. Kat radio berkumandang lagu MOJO bertajuk DAHSYAT... My peberet song kot....

Mood kemaren tak ok.. RIndu gila kat anak2 ni.. Seminggu lebih dah tak leh dengaq sora.. Tak penah selama ni kot... Nak reyau meraung semua ada... Slalu tak dapat nak cakap... Astaghfirullah... Tulong2.... Awat rindu sangat tak tau.....

Nak buat keja tak bopa mengancam.. Dan laa buat claim sikit2.... Pehtu suruh unit kewangan cek... Pehtu lepak kat Bilik Media tengok tv punya laa lama... Lunch tak kuaq so lepak dengan kawan2 ja... Cukup time naik ataih balik.... Nak keje sungguh laa tak de mood... Rasa orang sekeliling pi cuti.. Saya memerap ja kat umah cuti 2 hari ni.. Makan tidoq... Makan tidoq... Huwaaaaaaa.... Sangat tak best hocay....

Jeles sungguh tengok orang update status jalan sana sini.. Mulalah nak rasa buking tiket pi melancong.. Cuti belambak  tapi kekuatan la ni kurang sejak tak sedap badan ni.....

Ok, dok perati lemari kat ofis ni... Tak banyak mana dah.. Nak penuh dah lemari ni dengan FRIDGE MAGNET... Sopa kindergarden pun ada ofis ni... 


Tak tau sejak bila suka... Tapi memang suka sangat.... Kat umah kalau lekat kat peti aih... Balik anak   dua orang tu abeh depa cabut susun ataih lantai... Bukan senang sayang oiii nak collect macam ni... Perlukan masa... Kesabaran... Dan paling best.. Banyak kenangan yang ada kat benda ni walaupun sekadar pelekat peti aihhh ja pun.... 

Ok2... Bila ntah nak mai mood rajin update story2 pi jenjalan ni.. Sampai tak terkampoi dah pun.... 

Ok babai... Hari ni nak balik awai... Malas nak stay2 lama2... Nak prepare baju tengok bola depan tb.. Hahaha... Sangat.... Eh.. Sejak bila dok peduli pasai tengok bola ni?????

Thursday, 27 October 2016

Miss GOJES !!!

As Salam wbt...
Actually tak de tajuk untuk entry ni.. Saja ja boh macam ni nak bagi orang kata saya ni perasan... Biaq laaa.... Ok.. Lukisan hand made by Bro Padi... Sama dak macam saya? Sebijik kan?

Nanti ada masa saya mai singgah sini lagi.. Nak balik dah.. Hari ni Khamis keje sampai kol 330 pm jer... Nak pi melewaq sat..... 


Saturday, 1 October 2016

MAAL HIJRAH.. Ke Manakah PENGHIJRAHAN Kali Ni?

As salam,,,,, 
Salam Maal Hijrah... Dah masuk tahun yang baru untuk tahun Islam.. 1438H... Alhamdulillah.... Percaturan umur, usia, pengalaman, tanggungjawab dan mencari kebahagiaan dan kekayaan...... Lama sangat tak kerap menjengah dalam penulisan di sini... Mashaa Allah... Saya sangat tertekan dengan kekangan masa.. Hal kerja, alhamdulillah... Hal kerjaya inshaa allah tiada masalah,,, Smooth semuanya walaupun,,, Macam tak cukup tangan...

Bukan tak rindu ruangan ni... Sangat rindu, cuma kadang2 tak sempat nak menjeling... Mata saya tak seperti dulu lagi... Dugaan tu pun kan satu anugerah.. Allah mungkin nak bagi yang lebih baik.... So, jangan banyak menangis.... Jaga kesihatan... Sekali Allah tarik, kita tak dapat lagi untuk mengecapi apa yang selayaknya untuk kita... Terkial2 saya menaip sambil mengenyit sebelah mata... Pada insan2 yang masih ada dan hadir menemani saya semasa saya dalam keadaan seperti ini, Sanggup menemani dan membantu saya... Membawa saya ke mana2 yang saya nak pi... Tolong drive keta... Ceriakan hidup seharian saya... terima kasih... Hanya Allah saja yang dapat membalasnya....


Keseorangan kat umah, tv berlagu riang... Hari ni alhamdulillah.. Cuti dah 2 hari tak ke mana2... Semalam jer celebrate birthday Aton yang ke 33... Dan sepanjang pagi ni, kemas bilik, walaupun xkemas mana pun... Malas kan? Baju iron.. Blaus 15 helai... Baju keje 6 pasang dan cebet keta 2 helai... Haaa... Memang rajen.. Balaih dendam sebab lama sangat dah dok jadi malaih ni... Hihihi.....

So, malam ni ada kelapangan sikit... Lepas masak sardin dan buat popia sardin froxen simpan dalam peti aihhh... Nak makan macam dah tak de selera... Kalau rasa nak makan satgi goreng lain laa kot....

Dan, terus cari laptop... Key in kat sini... Sambil dok perembang tulisan apa yang saya taip ni.. Mujuq masa dok rajen study dulu cekap menaip.... Tapi kalau ada sikit2 yang typo tu, harap maaflah insan yang serba serbi kekurangan macam saya ni.... Dan ada kelapangan saya akan luahkan di sini...

Pada sapa2 yang merindui saya dari kejauhan... Hahaha.. Ade ker? Silalah jenguk2 rentetan hidup saya hingga ke penghujung nyawa nanti... Naaa..



















Doakan kesihatan saya... Kejayaan kerjaya saya... Cita2 untuk meraih gelaran Doctorate saya... Dan kekayaan dan kejayaan yang saya impikan... Alhamdulillah, hilang satu perkara.. Allah gantikan dengan lebih berganda2... Ketenangan, kesenangan, kebahagiaan,... Alhamdulillah.... Terima kasih atas kurniaan ini... Doakan saya bahagia dengan apa yang saya miliki sekarang ini.... Amin.......

Tuesday, 27 September 2016

I LOVE You...

Bismillahirrahmanirrahim...

Kekangan masa!!!

Kekasangan Kerja!!!

Kekangan macam2.... !!!

Tapi.... Just nak cakap... I LOVE YOU...


Antara wujudnya perasaan terindah bila yang tiada, diadakan semula, yang hilang diganti dengan yang lebih baik... Sekalipun tak sama dan serupa dengan yang terdahulu tetapi jauh lebih baik... Masa, pengalaman, pengajaran dalam hidup menjadikan kita lebih matang, lebih dewasa, lebih berwibawa, lebih berhati-hati...

Set me free and make me strong!!!!

Inshaa Allah... Inshaa Allah... Amin....

My prayers all for you... And I LOVE U...

Tq Allah.....

Friday, 19 August 2016

Sungguh Aku RINDU

Sungguh saya rindu... Tapi itu dulu.... After 2 years, kalau manusia lain berubah... Apatah lagi kita... Hi new life... Welcome to me...Ure almost welcome....